Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι η Κ.Ε.Π.Ζ. να καταφέρει να αποκτήσει το δικό της χώρο ώστε να δημιουργηθεί ο πρώτος χώρος φιλοξενίας σκύλων


- Κ.Ε.Π.Ζ Κέρκυρας

"ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΩΩΝ” “Κ.Ε.Π.Z"

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΠΖ


Η Κ.Ε.Π.Ζ. (Κερκυραϊκή Εταιρεία Προστασίας Ζώων) είναι ένα από τα παλαιότερα φιλοζωικά σωματεία στην Ευρώπη, μιας και ιδρύθηκε το 1939. Την εποχή που ξεκινούσε ο Β΄Π.Πόλεμος, με την εισβολή των Γερμανών στην Πολωνία, κάποιοι επιφανείς Κερκυραίοι δημιουργούσαν το πρώτο φιλοζωικό σωματείο στην Ελλάδα με σκοπό την προστασία των Ζώων!

Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι η Κ.Ε.Π.Ζ. να καταφέρει να αποκτήσει πλέον δικό της χώρο ,ώστε να δημιουργήσει το πρώτο κυνοκομείο του νησιού και από τα πρώτα της Ελλάδας. Την δεκαετία του ΄70 και συγκεκριμένα το 1974, στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη Κέρκυρας, αγοράστηκαν 6.5 στρέμματα και φτιάχτηκαν τα πρώτα 10 σπιτάκια με περίφραξη για τα αδέσποτα του νησιού. Ο σκοπός ήταν, την εποχή εκείνη, να μπορέσει η Κ.Ε.Π.Ζ. να σώσει όσα περισσότερα χρήζοντα ανάγκης αδέσποτα ζώα ,μπορούσε.

Δυστυχώς, με την αντίληψη του εγκλεισμού των αδέσποτων ζώων σε κυνοκομεία ,οι υιοθεσίες δεν προωθούνταν και οι σκύλοι συσσωρεύονταν στο κυνοκομείο .Κατά συνέπεια, χρειάστηκε να χτιστούν κι άλλα σκυλόσπιτα - 57 σε σύνολο –με 120 σκυλιά να ζουν σε αυτά. Το αποτέλεσμα της παλιάς αυτής αντίληψης καθώς και της κακής διαχείρισης ήταν η δραματική αύξηση του αριθμού των σκύλων και η μείωση των πόρων, με κανένα σημάδι βελτίωσης να διαφαίνεται στον ορίζοντα .

Κατά την τελευταία πενταετία όμως, η είσοδος μια πολύ μικρής ομάδας εθελοντών στο κυνοκομείο έδειξε ότι υπήρχε ελπίδα καλυτέρευσης των συνθηκών για αυτά τα πλάσματα, που τόσο την είχαν ανάγκη. Με μεθοδική δουλειά και με μεγάλη προσπάθεια αντιστροφής της κοινής γνώμης για το κυνοκομείο, κατάφεραν να μαζέψουν κι άλλους εθελοντές με έντονη την αγάπη για τα ζώα αλλά και με θέληση για αλλαγές στον τρόπο διαβίωσης των ζώων. Έτσι, προς το τέλος του 2018 ,δημιουργήθηκε ένα νέο διοικητικό συμβούλιο ,απαλλαγμένο από τις παλιές αντιλήψεις περί μη υιοθεσιών και με σαφή προσδιορισμό στην καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των 120 σκύλων του κυνοκομείου.

Έτσι, από το 2019, μαζί με τους νέους εθελοντές που μαζεύτηκαν ,έχουμε καταφέρει σαν Κ.Ε.Π.Ζ. ,να ανοίξουμε το κυνοκομείο στο κοινό, να το μετατρέψουμε σε καταφύγιο ζώων και να προωθήσουμε τις υιοθεσίες, έτσι ώστε οι σκύλοι να έχουν μια καλύτερη ζωή σε σπίτια που θα τους αγαπούν και θα τους φροντίζουν. Μεγάλη ενίσχυση στο δύσκολο αυτό αγώνα έχει δοθεί από τους εθελοντές του εξωτερικού. Με τη συνεχή βοήθειά τους, η Κ.Ε.Π.Ζ. κατάφερε και άνοιξε ‘παράθυρο’ και σε χώρες της Ευρώπης. Έτσι ,από τα Χριστούγεννα του 2019 μέχρι σήμερα ,έχουμε καταφέρει να υιοθετηθούν περίπου 100 σκύλοι ,έχοντας βρει το παντοτινό τους σπίτι σε χώρες όπως η Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα.



Επιπρόσθετες Πληροφορίες


Υιοθετήσετε ένα Ζώο

Εάν ενδιαφέρεστε να Υιοθέτισετε ενα σκυλάκι και εφόσον πληροίτε τις προυποθέσεις υπάρχουν δύο τρόποι να δείτε τα σκυλάκια μας

🐾 Ο πρώτος τρόπος είναι μέσω του site μας στην σελίδα Υιοθεσία όπου και είναι καταχωρημένα όλα τα ζωάκια μας. Εκεί υπάρχουν όλες οι πληροφορίες αναφορικά με ηλικία, βάρος κλπ. Μπορείτε να δείτε τα σκυλάκια μας πατώντας ΕΔΩ

🐾 Ο δεύτερος τρόπος είναι με το να έρθετε στο καταφύγιο και να δείτε τα ζώα από κοντά, αφού πρώτα προηγηθεί συνεννόηση με την υπεύθυνη υιοθεσιών του καταφυγίου μας. Για πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ



Γνωρίστε μας

Το Καταφύγιο Κ.Ε.Π.Ζ, είναι ένας οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο οποίος βρίσκεται στην τοποθεσία Βασιλικά,0 στην Κέρκυρα. Το έργο μας στο καταφύγιο, χρηματοδοτείται πλήρως από τις εισφορές του κοινού και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μας στηρίξετε.

Μπορείτε να μας βοηθήσετε στο να συνεχίσουμε το ζωτικής σημασίας έργο μας με το να κάνετε μια Δωρεά πατώντας ΕΔΩ ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες πατώντας ΕΔΩ



Νομοθεσία για κατοικίδια

Νόμος 4039/2012 - ΦΕΚ Α-15/2-2-2012 (Κωδικοποιημένος) Νόμος 4039/2012 : Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό.
Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, ισχύουν οι παρακάτω ορισμοί:
 α) α) Ζώο είναι κάθε έμβιος οργανισμός, που συναισθάνεται και κινείται σε ξηρά, αέρα και θάλασσα ή οποιοδήποτε άλλο υδατικό οικοσύστημα ή υγροβιότοπο.....

Για να δείτε αναλυτικά πατήστε ΕΔΩ

"Αν θέλετε να προσφέρετε εθελοντική βοήθεια, διαθέτοντας λίγο από το χρόνο σας και συμβάλλοντας στο έργο μας, παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα"


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Προστασία και φροντίδα των αδέσποτων της πόλης.


Σύμφωνα με το νόμο, η προστασία και φροντίδα των αδέσποτων ζώων μιας πόλης είναι έργο της Δημοτικής Αρχής, η οποία -αποκλειστικά και μόνο- έχει το δικαίωμα να εισπράττει και τα απαραίτητα κονδύλια για το έργο αυτό. Στηριζόμενος, ο δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, σε αυτό και κατ’ απαίτηση της Ελληνικής νομοθεσίας για δημιουργία διαδημοτικού καταφυγίου, έχει ήδη εξασφαλίσει ένα πολύ μεγάλο ποσό (300.000-400.000€) από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», για την κατασκευή Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων στην περιοχή των Λακώνων Κέρκυρας. Οι φιλοζωικοί σύλλογοι απλώς συμπαρίστανται στην προσπάθεια περισυλλογής αδέσποτων ζώων, που η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά -πάνω απ’ όλα- ενημερώνουν και κατευθύνουν τους πολίτες προς τη λύση του μεγάλου προβλήματος των αδέσποτων ζώων του νησιού μας. Γι’ αυτό, λοιπόν, αντί να ασκείται μόνο κριτική στο έργο μας, το οποίο γίνεται εθελοντικά και εις βάρος της προσωπικής μας ζωής, καλό θα ήταν να έρθει, όποιος μπορεί και θέλει, κοντά μας, να βοηθήσει, πρωτίστως τα αδέσποτα αλλά και κατ’ επέκταση την εικόνα του νησιού μας, εντός και εκτός των συνόρων, που τόσο το έχουμε όλοι ανάγκη. Τα αδέσποτα δεν φυτρώνουν, ούτε εμφανίστηκαν από το πουθενά! Οι άνθρωποι δημιουργούν τα αδέσποτα με το να αποφεύγουν το αυτονόητο, τις στειρώσεις των ιδιόκτητων ζώων τους, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται σκυλάκια από γέννες, που δεν μπορούν να υιοθετηθούν. Το σημερινό αδέσποτο ήταν πρώην δεσποζόμενο!!! Βοηθήστε στην ενημέρωση των συμπολιτών μας, για την κατανόηση του προβλήματος και όλων των λύσεων που αρμόζουν σύμφωνα με τους νόμους του κράτους και της Ευρωπαϊκής ένωσης. Βοηθήστε μας, για να μπορέσουμε να δώσουμε σε αυτά τα πλάσματα, αυτό που κάποιοι τους έκλεψαν: το αναφαίρετο δικαίωμα στην ευζωία. Ελάτε να γίνετε μέλος ή εθελοντής μας και περάστε κι εσείς το μήνυμα ότι πολιτισμός και αδέσποτα ζώα δεν συμβαδίζουν.